#3281

OK, on ToT and BFMN I saw a gold and blue Visorak, On the back of BFMN it showed a pic and underneath it said "Great Visorak"
We got any info on this?



Yes, that's a Kahgarak and it is in the movie. The name "Kahgarak" had not been approved by legal yet when the packaging was done, which is why they called it Great Visorak.

#3282
So bacicly that is the play set model of Kahgarak. Nowere near enough good looking compeared to the combinder.
#3283
Some new Rhotuka info:



In the Hordika movies on Bionicle.com, there is a segment showing Onewa Hordika actually using his claw clubs to bat away Rhotuka. Is this artistic license, or can the Hordika (or other organisms) actually defend themselves by hitting away the Rhotuka?

|\/|YST



That's a good question. We know this about Rhotuka:

1) They are made of energy
2) They have an electromagnetic field around them while intact which allows Rahaga to actually ride them without falling through
3) They can be caught by Roodaka's claw
4) It is possible for tools to be jammed into the field without destroying the spinner.

So offhand I would say yes, because of the peculiar properties of the energy involved.


This is interesting - is anyone else surprised that Rahaga can ride their spinners? I never knew that...

|\/|YST

#3284
I'm not extraordinarily surprised by this turn of events. I mean how else would miniature, hunched-over, Rahaga be able to "leap" so far as to save the Toa Hordika from falling from their cocoons? With this new piece of information their method of salvation is quite apparent. Thanks for the new info, Myst:
#3285
Is it a bird? A plane? No, it's a flying Rahaga: :lol:

Sorry. :P Just had to get that in.

~Roodaka
#3286
Hi Greg:
I've got a few questions for you:

1. So the Toa Rahaga got mutated because they turned against Makuta and we know that Roodaka mutated the Toa Rahaga. So was Roodaka working for The Brotherhood of Makuta?

2. Can you give us anymore information on the Voporakh apart from the fact that it works for the Dark Hunters?

3. Did The Brotherhood of Makuta give Sidorak and Roodaka the Visorak?

4. Did the Matoran know the names of any other members of The Brotherhood of Makuta?

5. If yes to 4, can you tell us any?

-Ekono


1) Yes
2) Not yet, no
3) Not directly, the Makuta you know did
4) At this point, I don't even know their names, TE. Until they are going to be individual characters in the story, we don't bother to come up with names for them because they have to go through so many legal checks, etc.

Greg


New info on The Brotherhood of Makuta and Roodaka and Sidorak:

-Ekono
#3287
a have a 2 Qs...



1. what is up with the traitor toa, witch one is it?

2. how does the visorak Battle ram fit into the storyline?
#3288
Aqua Matau Hordika
a have a 2 Qs...



1. what is up with the traitor toa, witch one is it?

2. how does the visorak Battle ram fit into the storyline?

AMH, you have to PM GregF with your questions and then post them here.

-Kualus-

#3289
Kualus
Aqua Matau Hordika
a have a 2 Qs...



1. what is up with the traitor toa, witch one is it?

2. how does the visorak Battle ram fit into the storyline?

AMH, you have to PM GregF with your questions and then post them here.

-Kualus-

Although I have a feeling that Greg won't answer the first question. After all, it is a part of the movie plot.
#3290
buzz987
I'm not extraordinarily surprised by this turn of events. I mean how else would miniature, hunched-over, Rahaga be able to "leap" so far as to save the Toa Hordika from falling from their cocoons? With this new piece of information their method of salvation is quite apparent. Thanks for the new info, Myst:

Actually, I beleve Norik had a vine wrapped around his shoulder-piece 'hand' in the comic, so they were vine-swinging, to use the appropriate "chutespeak".
#3291
hmm...interesting.

so, i believe so far, there are several known members of the BoM:

1.roodaka
2.sidorak
3.makuta (well, duh)

and the toa rahaga were body-guards to the BoM (check recent topic:Here)

any others that i may have forgotten? :huh:
#3292
Col. Burton
hmm...interesting.

so, i believe so far, there are several known members of the BoM:

1.roodaka
2.sidorak
3.makuta (well, duh)

and the toa rahaga were body-guards to the BoM (check recent topic:Here)

any others that i may have forgotten? :huh:

I don't really think they were members of the Brotherhood, they just worked for them.

ast1
#3293
ast1
I don't really think they were members of the Brotherhood, they just worked for them.

ast1

Greg told the people there that there was a group called the Brotherhood of Makuta. He said that before the Makuta went bad, this group protected Matoran and made their work easier. Some members of the Brotherhood of Makuta were the Rahaga as Toa. When Makuta and his followers went bad the Toa turned against him and in turn, were transformed into the Rahaga.


that is what the member asked....

99 % of this is accurate. The only part that is not is the statement that the Rahaga as Toa were PART of the Brotherhood of Makuta -- they were not -- they served as bodyguards for Makuta, but they were not part of the Brotherhood itself.

Greg


that is what greg answered. so i might be wrong. :wacko: i guess it doesnt really mention anything about roodaka and sidorak being part of the brotherhood...but im pretty sure they are.

#3294
Greg has said before that they aren't. They may work for the Brotherhood, perhaps, but they aren't actually in it.

-Master of the Rahkshi

#3295
Don't tell me that the Rahaga Toa are as powerful as Makuta: LOL: They obviously aren't.
#3296
The Rahaga Toa are not as powerful as Makuta
I think that they were elite Toa and Makuta's guardians
#3297
Legodude279
The Rahaga Toa are not as powerful as Makuta
I think that they were elite Toa and Makuta's guardians

That is correct. But we should probably continue this discussion in the topic "I went to the GregF Booksigning". This is getting kinda spammy. :blink: (Not trying to sound Mod-ish, just saying)

-Kualus-

#3298
QUOTE
hey greg, I got some questions

1.) from recent information I found saying that the rahaga toa were guards for the brotherhood of makuta, would this be where they met (and got mutated) by roodaka?

2.) was the brotherhood of makuta once good?

3.) was Makuta once good, and if he was, what changed him to be a villian?

4.) was roodaka a member of the brotherhood?

5.) Bionicle 3 is offically titled web of shadows, correct?

6.) I read the teaser for BA 10, and it seems really cool: could it be another source of vakama's guilt?

7.) will all 3 playsets be in B3?

8.) did Lhikan ever deal with The brotherhood?

9.) is the dark hunter leader even cooler than Nidhiki and roodaka?

10.) will the encyclopedia shed some light on the brotherhood or the mask of light's origins?

11.) is it possible that the exo-toa were constructed by one of the members of the brotherhood?

thanks for your answers:

PS thank you for writing such a cool storyline for us fans to enjoy and keep up the really great work with BA10 and the encyclopedia:



1) That is connected to it, yes
2) Yes, basically
3) He once did good things ... but people do good things for different reasons. Some do it because they are basically nice people; others because they want attention and they want everyone to look up to them. In Makuta's case, he decided to take a shortcut to everyone looking up to him.
4) No
5) Yes
6) Not as much as the movie
7) Not sure
8) Hmmmm ... not directly, I don't think, no
9) We'll see
10) Brotherhood, yes .. MOL origins, probably not, since I don't have info on who made it.
11) Not by them, no. They don't build things themselves.
#3299
Well: The Toa Rahaga (pity that Mr. Farshtey doesn't remember if their unit name cleared Legal) were guards for the brotherhood of Makuta (I chose to be suspicious): And Roodaka was not a member:

jetslandingboard :silver:
#3300
this info is incredible, and I like some of the questions' Buttered Toast Sonic asked, but we should probably talk about it in the topic that reported the info on the Toa Rahaga, not here.

ET
#3301

Just a couple of questions today Greg:

1.How many Zivon are there?

2. How did the rahaga get the name rahaga. were there previously other rahaga?

3. Will the matoran take the rahi back to Metru-Nui?

4. If 3# is no how will the onu-matoran going to resume their jobs? And aren't all the arcived tools and tablets smashed?

5. Will the matoran disassemble their koros? What will become of the suvas?

6. Will the matoran take all their supplies with them?

7. How will the matoran know what their old job was in Metru-Nui?

8. Will the metrus have the same roles in the city as they did originally?

Thanks,
-Purpilian


1) Only one, that I know of.
2) No, they were named Rahaga by the person who transformed them.
3) Pewku might go, but in general the Rahi never belonged in the city in the first place, so no point in bringing them back there.
4) Depends. There may well be Rahi in Metru Nui that have come there in the last 1000 years that could be archived, if need be.
5) They will leave the villages and suva behind and just take the masks. There is no need to disassemble them.
6) They will take what can easily be fit on the ships.
7-8) The Turaga know what their old jobs were, and can just tell them. And yes, the metru are designed for certain purposes, so they will still carry out those purposes.

Greg




#3302
Got this from Greg...obviously.
Sorry I din't put this in the last PM but I didn't think of it until just now. In MOL Takanuva's Spirit Star(that's what it's called right?) appeared days before Takua became a toa(Gali saw it in the sky before the Rhakshi even appeared. So how come Vakama and co.'s stars didn't appear until they beat Makuta days(or was it weeks) after they became toa?


Ah, but they never refer to it as a spirit star in MOL -- remember, all the spirit stars you see in LOMN are in motion. The seventh star in the heavens in MOL is not in motion. So can we be sure it is a spirit star? Keep in mind, the stars above Mata Nui are stars like you and I know stars to be -- the stars above Metru Nui are not stars like we know them, because they are underground.

Greg


#3303
just got some answers from Greg.
Hey, Greg, sorry to bother you, but I just have a few quick questions.

1. Did the Toa Rahaga ever have any knowledge of other toa?

2. Did Lhikan exist while the Brotherhood of Makuta was in existence?

3. When, and did, the Brotherhood of Makuta fall apart?

4. Will the Rahaga being Toa be mentioned in the movie?

Thanks in advance.


1) Most likely, yes
2) Yes
3) It has not fallen apart. It still exists in present day, during the entire Mata Nui storyline
4) Offhand, I don't think that comes up in the movie, but don't recall completely

Greg



ET
#3304
Greg,

As you've likely guessed, I have some questions.I'd be greatly appreciative if you can answer them for me.(Sorry if this is a dupe PM, I can't remember if I already sent this or not.)

On the movie...

1.)At the forge fight, Krekka launches Kanoka at Lhikan at a fairly rapid pace...Too quickly for him to physically be loading them into the launcher.Like the Vahki, does Krekka simply summon his disks from a supply elsewhere?If so, this raises some questions...Where would he keep the disks if the Vahki have their hives?The Canyon?

ANSWER: Yes, so does Nidhiki. And since they are working for Dume, they probably just kept them in the Coliseum.

2.)Okay, why did Nidhiki and Krekka even have to bother threatening Kongu?Aren't they capable of pulling a lever (putting aside the fact that Krekka is a half-wit and Nidhiki doesn't have opposable thumbs)?

ANSWER: Why should they do it themselves? They are Dark Hunters -- inspiring fear in "lesser beings" is what they do. In addition, they probably didn't know exactly what control needed to be used to reverse the flow, or if there was some additional trick to it. They're not engineers.

3.)Kinda related to the one above: the chute station where Kongu was at seemed to be in Ko-Metru, judging by the snow.So are all (or some) chute stations throughout the whole city run directly by Le-Matoran?

ANSWER: Yes

4.)In the literature, Vahki are described as moving on all fours like spiders, yet in the movie they run like they're horses (at least it looked that way to me).Is it still officially a spider-like movement?The other way seems a bit odd.

ANSWER: Movie always has to be considered official.

5.)Who, in your opinion, had the best voice in the movie?(Personally, I like Dume...So Turaga-like, yet a bit younger like a mayor.)

ANSWER: I liked Dume's too ... Nidhiki's was nice too. I am very anxious to hear Roodaka's voice in the new one.

On other stuff...

6.)2004 has explored some darker elements, particularly betrayal and permanent death.Obviously, you can't answer what's going to happen, but can you at least tell me if we'll see more of either of these two things in the future?

ANSWER: Hmmmm. There are still some elements of that in 2005, but it is more a year about redemption. And 2006 brings us back to more of the "heroic quest" feel of 2001, at least last I heard.

7.)So we're gonna learn about the Dark Hunters' head/boss-type-guy?Any hints about his personality you can give, like you did about Roodaka's a few months back?

ANSWER: Brilliant. Ruthless. Not as powerful as Makuta, but also not so caught up in trying to convince himself he is acting for the greater good. Understands the power of fear and the need for respect and how the two go together. A friend you have to keep your eye on, and an enemy you won't see coming.

8.)Lhikan's mask changed shape when it was given to Jaller, but it stayed a Noble Mask, right?So hypothetically, if there were some immediate danger in Tahu's absence, could Vakama tell Jaller to give him his mask and use its shielding power?

ANSWER: Yes


9.)Makuta had a secret lair under Metru Nui (the one discovered when the Archives were ruined)?When'll we learn more about it (primarily, what he did in it)?

ANSWER: Book 8

10.)In the latest comic (I'm losing track of the numbers, lol), what's going on with the Visorak in the last panel?In the background, I mean.Is that a pile of corpses belonging to other messengers that gave Roodaka bad news?(If the answer's yes, I wanna say in advance: PURELY AWESOME: )

ANSWER: Yeah, they didn't look too healthy, did they?

11.)In Web of the Visorak, it pointed out that Matau went through the worst change.Assuming this meant in appearance, why Matau?I mean, the Hordika are all identical in body structure, and I don't think Matau's new mask-mold-head is the ugliest...Nuju doesn't look so hot in comparison.

ANSWER: It was less about physical change and more about emotional change ... Matau took the whole thing the hardest. Remember, his whole thing about being a Toa was the glamour of it.

Something completely unrelated...

12.)Do you have any ties to Swiftone through the work you do at LEGO?

ANSWER: He's in the office next door to me. I'm his boss.

13.)What's your favorite Alpha Team set (or story, like original, deep sea, arctic)?

ANSWER: I liked Deep Sea an awful lot.

14.)Ever hear music from "The Phantom of the Opera"?Sorry, I just had to ask if you'd listened to my favorite musical ever.

ANSWER: Yes, I have it here, in fact.

15.)Looking forward to "Batman Begins" this summer?

ANSWER: Kinda. The last one was SO bad I almost walked out. So I am trying not to get my hopes up.

See answers above,
Greg




As always, thanks a TON.I'll always admire you for everything you do for us here.




LOL, I've gotta agree with Greg on that last one -- Batman & Robin was pretty dag-nasty terrible.
#3305
Okay, new answers from Greg. Nothing really earth-shattering, but I did laugh at number eight. And number ten settles an old debate. And the bit about Keetongu is cool.
Plus, they're spoiler-free.

1. Why did the Visorak destroy every airship they could find?
ANSWER: A precaution. They knew the Toa would be coming back, and they knew why ... and on the off chance they succeeded in saving the Matoran, they weren't going to give them easy access to escape vehicles.

2. How do you move while you're intangible (I mean like the Density Control Rahkshi)? Do you simply think 'up' and you move up or do you have to push off something while tangible and simply float until you hit something else?
ANSWER: Same way the Vision moves when he's intangible. When you are intangible, you are lighter than air and can drift up.

3. Is the Coliseum wave part you mentioned still in the third movie?
ANSWER: I think so

4. Will we see the two Hordika three-set combiners?
ANSWER: They are both pictured in the March comic center spread

5. Will we see any more 'elementals' besides the EP, fire, and sonic creatures?
ANSWER: No idea.

6. In Book 10, will we see any more Dark Hunters besides the Shadowed One and Sentrakh, or are they it?
ANSWER: You will see Voporak, who while not officially a Dark Hunter, works for them.

7. Will there be a scene where we get to see Roodaka riding a Nui-Kopen?
ANSWER: Where?

8. Will we learn any solid details on the Dark Hunter-Metru Nui war?
ANSWER: Just what it is in the Encyclopedia. There may be some stuff on it in 10, but too early to tell. You will get some insight into the relationship between Makuta and the Shadowed One -- the latter refers to Makuta at one point as a "reckless, arrogant, walking scrap of shadow .."

9. You said Keetongu can talk. Is it the Matoran language, or does he speak something else? Or can he speak Matoran and another language (like Kualus)?
ANSWER: He speaks Matoran and his own language.

10a. Can the Matoran and/or Turaga make Suva? Specifically, the ones on Mata Nui?
ANSWER: Yes

10b. If they did, does that mean they could make new ones for the Toa Nuva on Metru Nui?
ANSWER: Yes

10c. If they didn't make them, where did the Suva come from?


1) During the Dark Hunter-Toa war, did the battle just occur in one particular place or did it spread to other lands (like Metru Nui)?
ANSWER: The entire war took place in Metru Nui.

11. Does that mean there might be Matoran who remember it?
ANSWER: In Metru Nui, yes. Not on Mata Nui.

12. About how big are Roodaka and Sidorak?
ANSWER: Well, bigger than Toa, certainly. The sets are pretty much in scale to the Toa.

13. In Maze of Shadows, Whenua, quote, "succeeded in blinding a rock worm and driving it back below the surface," unquote. And when, in Tales of the Masks, he and Onua run into the "worm", he yells "This is a link to the past:" Are these two worms the same creature?
ANSWER: Nope.


-Master of the Rahkshi

#3306
Got Some Answers Here From Greg Mainly Concerning The Rahaga Toa And The Brotherhood Of Makuta.

QUOTE 
Got A Few Questions Concerning The Rahaga, The Rahaga Toa, And The Brotherhood Of Makuta. Here They Come:

1. Is There Another Name For The Rahaga Toa Besides Rahaga Toa

2. Why Did Roodaka Name The Rahaga Toa Rahaga When They Were Mutated

3. Does The Word Rahaga Mean Anything

4. Did The Rahaga Toa Have The Six Usual Elements (Fire, Air, Ice, etc...) To There Correct Color (Fire To Red, Air To Green, Ice To White etc...)

5. How Do The Rahaga Toa Use There Elemental Powers?

a. Through There Tools

b. Through There Rhotuka Spinners

c. Other Method

6. If The Toa Rahaga's Rhotuka Spinners Are Not There Method Of Accessing There Elemental Powers, What Is There Rhotuka Spinner Power

7. How Long Were The Toa Rahaga Makuta's Body-Guard's

8. Was It A Member Of The Brotherhood Of Makuta Who Kidnapped Toa Gaaki, Kualus, Bomonga, And Pouks

9. Since It's The Brotherhood Of Makuta , Does That Mean Makuta Is Like The Other Members Leader

10. Was The Brotherhood Of Makuta A Secret Organization

11. If No To #10, Did Most Or All Of The Matoran Know About Them

That's All I've Got For Now. Thanks In Advance.

-TNHoKM-



1) Yes, but it hasn't been approved by Legal yet so I cannot share it.
2) It's a combination of Rahkshi and what their name was
3) No
4) Yes
5) The Rahaga Toa used them through their tools
6) That info will be released when the sets are coming out.
7) A while ... probably a few years at least
8) No. The Brotherhood does not dirty its hands by taking direct action against enemies. That's what they have Sidorak, Roodaka, and Dark Hunters for.
9) No
10) Not really, but what they were actually doing was secret for a long time
11) The Matoran in Metru Nui most likely did not, simply because there was no real reason for them to know or care.

Greg

#3307
Wait a minute, Dark Hunters that's new to me, so this leads to a lot of questions about the Brotherhood, who's the leader, what happened to them, who else is under their command? Great answers TNHoK-M:
#3308
It's been awile but i have another Greg goody




Question 1 . How does one become an "Elite" Toa? Are they made that way or do you have to become it like becoming Nuva or is it just a title?

Answer 1 .It has to do with what their job was. The same way that, for example, certain soldiers might be an honor guard for a visiting dignitary, so that makes them more elite than the rest of their unit.


Question 2 . Is Takanuva an "Elite" Toa? he was made with Gold armor and has a unique mask(like the two other "Elites").

Answer 2 . No. Takanuva is the Toa of Light. He never held the position these other Toa did.



Question 3 . Do the spinners they use have different powers then their mask and elemental powers?

Answer 3 . Yes


Question 4 . Are their elemental powers or physical strength any stronger then normal Toa?

Answer 4 . No


Question 5 . Lastly I keep using quotes because i don't know if thats their real names. Do you have an official name i can use?

Answer 5 . The official name of those Toa is still with Legal being checked out. As soon as it is cleared, I can announce it.



#3309
I have some more answers from Greg

I have some questions

1. Will we see the other Toa Rahaga in the comics?

2. If not will you tell us what their mask powers are?

3. Did all of the Toa Rahaga have Gold and Silver armor?

4. If so is this their color of armor

Pouks= Silver

Gaaki= Silver

Kualus= Gold

Bomonga= Gold

Iruini= Gold

Norik= Silver


Thank you Greg::::





I have no info on the other four Rahaga Toa or what they looked like. They do not exist as sets and aren't going to appear in the story as Toa, so I have no information on their appearance or mask powers.

Greg

Darn I was hoping we could at least see the other toa Rahaga so I could try and build them: :smileonewa:
#3310
QUOTE
Hi GregF: Hows it gonnin? I just got three simple questions(that i hope might reveal something.).

1.Who do you think personally is the most stressed & changed mentally out of the 6 hordika?

2. Will the Toa contest winner come into the storyline as a a present character or as a past character like the toa rahaga?

3.(Drum role please....) Has Dume already sneaked into the storyline of 2005 at present & we just haven't noticed or has he still not come into the picture?

Thanks for your time:



1) It's a toss-up. Matau takes the actual change the worst mentally. Vakama is upset not so much about the change as the reasons for it. Nokama is probably the least disturbed by it.

2) I can't answer this, because until there is a winner I will not make a decision on it.

3) No, he is still asleep in his sphere, np one has rescued him yet.

Greg
[QUOTE

I thought #3 was a little dissapointing. :(

#3311
SPOILERS:

Hi Greg, got some questions for ya.

1. If all six Hordika spinners hit at the exact same time, would they be able to open Makuta's cage?

1) I can't reveal how Makuta gets loose, it is movie plot.

2. Is all of the Brotherhood of Makuta now "bad"?

2) Pretty much

3. Could Roodaka undo a Visorak mutation?

3) Probably not, she would probably just make it worse

4. A lot of BZPers have been assuming that the "Traitor" in the movie is one of the Toa Hordika. Is this true?

4) Watch the movie and find out

5. What exactly would happen if a Toa Hordika went over the edge? Would he just become a Rahi?

5) Eventually, yes.

6. I believe you have stated that Makuta was the one who gave the Visorak to Sidorak and Roodaka. Is this correct?

6) Yes, that is correct.

Greg


Tapakew, what's all this about "Elite Toa"? I've never heard of that, so could you please tell tme what they are?

torritorri
:t: :t:
#3312
torritorri
SPOILERS:

Hi Greg, got some questions for ya.

1. If all six Hordika spinners hit at the exact same time, would they be able to open Makuta's cage?

1) I can't reveal how Makuta gets loose, it is movie plot.

2. Is all of the Brotherhood of Makuta now "bad"?

2) Pretty much

3. Could Roodaka undo a Visorak mutation?

3) Probably not, she would probably just make it worse

4. A lot of BZPers have been assuming that the "Traitor" in the movie is one of the Toa Hordika. Is this true?

4) Watch the movie and find out

5. What exactly would happen if a Toa Hordika went over the edge? Would he just become a Rahi?

5) Eventually, yes.

6. I believe you have stated that Makuta was the one who gave the Visorak to Sidorak and Roodaka. Is this correct?

6) Yes, that is correct.

Greg


Tapakew, what's all this about "Elite Toa"? I've never heard of that, so could you please tell tme what they are?

torritorri
:t: :t:

the toa rahga are 'elite' becaause of their job,they wear amour and masks to honuor past heroes.
#3313
WOW: I'm getting all this new BIONICLE info: It pays to frequently check the OGT. ;) Personally, the BoM reminds me of the Mafia. Acting al nice -- but secretly they're ruling worlds and destroying Matoran: Okay, MAYBE a little exxagerated... :rolleyes:

-Kualus- (who is becoming a mega BoM fan:)

#3314
I'd once heard someone call the Toa Rahaga "Elite" Toa.

they seem to imply that Greg was the one that called them that in the first place.

so i asked about it and BAM info in under...like 10 hours....god i love that guy
#3315
8. Will we learn any solid details on the Dark Hunter-Metru Nui war?
ANSWER: Just what it is in the Encyclopedia. There may be some stuff on it in 10, but too early to tell. You will get some insight into the relationship between Makuta and the Shadowed One -- the latter refers to Makuta at one point as a "reckless, arrogant, walking scrap of shadow .."



I love this guy already. :rolleyes:

-Must change name when I learn what his is...-

<BH>

#3316
<Bionicle Hunter>

-Must change name when I learn what his is...-

<BH>

He's the leader of the Dark Hunters. B-)
#3317
I have some GregF goodies:

*start playing "My Goodies" by Ciara*

:bored:

Uh...nevermind. Just look below. :glare:

13 had some WAYYY interesting info: Who'd of thunk it?

Hi Mr. Farshtey: Just got a couple of questions. You see, I'm becoming a mega-ultra-super Brotherhood of Makuta fan: So these are about that:

1. Where did Makuta get the Visorak to give to Sidorak? There's gotta be a trillion of them:

ANSWER: No, there are actually only several hundred Visorak. There are way more Bohrok than there are Visorak.

2. How many estimated members are in the Brotherhood?

ANSWER: Don't have that info.

3. Is it really called the Brotherhood of Makuta, or is that a BZP term? Cause you said Makuta's not the leader, so is it just the Brotherhood, or is it the Brotherhood of Makuta but Makuta is just a term?

ANSWER: No, that is the real name.

4. Are there exactly 1000 Matoran on Metru-Nui/Mata-Nui? Or is that an estimate?

ANSWER: That is the number that was on our Metru Nui website, so that is what I am going with.


5. When Mata-Nui is awakened, will the other sun open back up and Mata-Nui (island) become barren again?

ANSWER: Can't answer it, for obvious reasons.


6. Do the Bohrok's mission have anything to do with Mata-Nui (spirit) or his awakening? Because I personally think they are trying to awaken him in some wierd form...

ANSWER: No, it had nothing to do with waking him up.

7. Is The Shadowed One a member of the BoF?

ANSWER: No.

8. Are Sidorak and Roodaka in it?

ANSWER: They worked for it, they are not members. They are nowhere near powerful enough to belong to the Brotherhood.

9. I heard that there's an island south of Metru-Nui full of roaming Tahtohrak. Is this accurate?

ANSWER: Yup.

10. Will anyone be left to protect the Matoran while the Toa Nuva leave in '06?

ANSWER: You will find out in'06, I cannot discuss future storyline.


11. Are all the members in BoM bad?

ANSWER: We'll find out

12. So, pretty much they pretend to protect the good, but are actually secretly conquering worlds and stuff?

ANSWER: Actually, they are not bothering to pretend anything anymore.

13. Was Mata-Nui in it? I think he was since he was Makuta's BROTHER...

ANSWER: No. Mata Nui is way more powerful than Makuta or any of the Brotherhood. The Brotherhood originally existed to serve his will.

14. You said the Mata-Nui knew what was about to happen to him and so made preperations to keep gravity, etc. in check. How'd he do that?

ANSWER: I can't go into details on that.

15. So lemme get this straight -- the Toa Olda fell, the sun eclipsed, the earthquake happened, and Mata-Nui fell asleep all at the same time?

ANSWER: Roughly.

16. I don't understand, if Turaga Vakama knew that Metru-Nui had to be repopulated to awaken Mata-Nui, why didn't he just immedialy tell the Olda about Metru-Nui so they could travel there?

ANSWER: And if they had? They would still have had to defeat Makuta, then he would have unleashed the Bohrok and they would have had to fight them, then the Kal, then the Rahkshi ... just as before. And it was never their destiny to defeat Makuta, it was Takanuva's destiny.


17. If the answer to 13 is yes, then did all the members of the BoM gang up on Mata-Nui to put him to sleep?

ANSWER: No


Thanks: I had another question concerning the Olda but it slipped my mind...

-Kualus-



See answers above,
Greg

#3318
<Bionicle Hunter>
8. Will we learn any solid details on the Dark Hunter-Metru Nui war?
ANSWER: Just what it is in the Encyclopedia. There may be some stuff on it in 10, but too early to tell. You will get some insight into the relationship between Makuta and the Shadowed One -- the latter refers to Makuta at one point as a "reckless, arrogant, walking scrap of shadow .."



I love this guy already. :rolleyes:

-Must change name when I learn what his is...-

<BH>

The Shadowed One is his name, so you could change your name whenever I guess. Proof you might ask? Read on.


1)First off, since they're all compatible with each other, can any combination of three Rahkshi form a combiner?

ANSWER: Of some sort, probably

Not really news, but more of confirmation

2)In relation to question 1, how exactly do the names of the Rahkshi combiners get chosen? I know it's Rahkshi Kaita *name of Rahkshi Kraata* but how does the name of the Kraata become the one who's name is the Kaita. (Sorry, if it's a bit confusing, I'll clarify if you'd like.)

ANSWER: Because that is how we did it with the Bohrok and it seemed the simplest way to do it with the Rahkshi.

Will send confirmation in next batch of questions

3)If the Toa Metru had been wearing different masks at the time of the transformation, (i.e. Vakama wearing a Mahiki,) would he have a dark red version of Toa Hordika Matau's "face", or would he have the same "face" no matter what?

ANSWER: If he was wearing a different mask as a Matoran, then he would have a different mask as a Toa.

See above comment

4)Would the Kaita of the Toa Metru be separate entities, (like Akamai and Wairuha,) or would the be nameless being who don't really have a personality?

ANSWER: Since there are no Toa Metru Kaita, it's not something I can answer.

5)Similarly, do the Rahkshi or Bohrok combiners have personalities and character or are they machines like the things that form them?

ANSWER: For the most part, they are just better machines governed by a krana or kraata.

Makes sense

6)Aside from him standing in a cave you haven't really used Takanuva much. So how active a character are you going to make Takanuva in 2006 and beyond, minor character, dominating the scene, or somewhere in between?

ANSWER: I haven't used him? I haven't used him because '04 and '05 are not about the Toa Nuva and Takanuva. And I can't discuss future storyline, you know that.

Was it just me, or did he come off as aggravated on that one?

7)What do the Matoran do with the remains of the Rahi that they absorb energy from?

ANSWER: No idea. Isn't something I worry about.

I guess the questions's still valid

8)I'm intrigued by the possibility of another set of Toa, but I am inclined to wonder, what would Nuhrii and co.'s mask shapes be? Would the be the great versions of the masks they're wearing?

ANSWER: Yes

So it doesn't have to be Matoran-Toa-Turaga stage for masks

9)What would their mask powers be? I'm assuming that they'd be the powers of the masks they're wearing, but one can never be to sure.

ANSWER: Yes, they would be

10)Do you intend to incorporate how the Turagas' stories have affected the Toa Nuva in future books?

ANSWER: Yes

Good

11)What would happen if you mixed two Kanoka of different level together? Something dangerous, beneficial, or odd?

ANSWER: Not really something I've thought about, since Matoran don't do it.

Why not?

12)If only some Great Disks were used to make a Hau, what type of Hau would it be? I mean, we have Noble and Great Masks, what would the phrase before a level 9 mask be?

ANSWER: I am confused by your question. All the Great Disks were used to make the Vahi, there are none left over to make a Hau.

Will resend next week

13)About how far into the storyline are you specifically, (books, comics, etc.) and the story team in general, if that's OK tor reveal?

ANSWER: I am writing the last novel for 2005 and the July issue of the comic. The team is locking down 2006 and has rough outline through 2008.

Good to know

14)What, in your opinion is your favorite set from 2001 to present, (or future...) and is that reflected in your writing?

ANSWER: Probably the Exo-Toa, and no, it's not, because the story team dictated how it was used.

I wonder why?

15)What's the optimal length for a PM for you?

ANSWER: There really is no optimal length. What I decided to answer ASAP usually depends on how hard the questions are and how well the BZP server is working.

16)You may not know but, is there a combiner between Roodaka and Sidorak?

ANSWER: Not to my knowledge

I wonder why not?

17)I find it hard to imagine that Visorak live to capture Rahi, is that really their intended purpose in life?

ANSWER: They live to capture anything that moves. In this case, it happens to be mostly Rahi.

That's a fairly odd destiny, in my opinion

18)This may have been asked before but, is a Kahgarak a stage that any Visorak can reach or is it a separate species?

ANSWER: No, I do not consider it to be an evolved Visorak

19)How did Sidorak take control of the Visorak hordes, was it by force, election, or another method?

ANSWER: He was given command of them.

These were from a while back

20)Is "The Shadowed One" this characters real name, because that's not really a Dark Hunter name.

ANSWER: Yes, it is his name -- he is a leader of the Dark Hunters, he's not out working in the field for the most part. I would submit to you that in our world, the founder of the Assassin cult was called " the Old Man of the Mountain."

So he's only one leader, who are the others?

#3319
Actuly I think Greg made a mistake when he wrote that.
#3320
Rahaga Bomonga, what are you referring to when you say, "when he wrote that." Could you please be more specific?